5. 6. 2012

Film: SneZhulienka a LOVEc (skôr dojmy ako recencia)

"Kudá s ním, kudá," pýtala sa ruská agentka Radana v najlepšej trilógii všetkých čiac (Austin Powers predsa..) a rovnako aj ja sa pýtam, čo s týmto filmom?! Dávno pradávno (tak asi pred 2mesiacmi) som sa kvázi zaviazal všetkým dvom čitateľom tejto stránky, že opíšem dojmy z oboch Snehulienok.

Agentka Radana. Radšej sa nepýtajte na jej priezvisko
S&L je, na rozdiel od vysmiatej rozprávky s Juliou Roberts, trochu nevyjasnený genre du film. Málo strašidelný a akčný na akčný horor a málo zaláskovaný na preklenutie nekonečného čakania na posledný diel Twilightu. Film je ďalej nevhodný pre ľudí, čo majú dodnes traumu z Nekonečného príbehu, konkrétne zo scény "Atrej s koňom v močiari". To sú moje jediné väčšie výhrady. Zbytok bol len málo záživný, prípadne skĺzal do komična /ale mne je smiešne všetko/. Stačilo, že som po filme šiel na trh na Miletičke a uvidel tam živú Kristínu Farkašovú a polovica videného mi vyfučala z hlavy.


Pekne po poriadku. Kde bolo, tam bolo- žil kráľ s kráľovnou. Kráľovná v zimnej záhrade uvidela červenú ružu a pomyslela si, keby som tak mala dievčatko, s vlasmi čiernymi ako... a už sa  kráľove vojsko reže s nepriateľským (3minúty od zač. filmu). Nejakou zvláštnou ľsťou sa na scénu.. a do jeho lóže.. a na trón dostáva nová kráľovná (Charlize Theron), ktorá sa vinou matkinej kliatby nedokáže odosobniť od starnutia a tak sa kúpe v jogurte a keď to nestačí, po vzore Báthoryčky zneužíva na kozmetické účely mladé devy. Okrem toho ostreľuje incestnými pohľadmi svojho creepy brata, ktorý je zlé dvojča mladého Maxa Von Sydowa. Krásna malá pehatá Snehulienka so žiarivými svetlými očami zatiaľ vo veži dospeje na anemickú Kristen Stewart s pohasnutými tmavými očami. V deň dovŕšenia dospelosti ju osvieti rozum, prestane z raždia bastliť bábiky, a na klinec pod oknom sa konečne zahľadí ako na pomôcku úteku. Roky pobytu v úzkej veži jej napodiv nespôsobili svalovú atrofiu a hoci je  najvzácnejší a  najstráženejší väzeň kráľovstva, podarí sa jej utiecť. Nanešťastie si to zamieri do strašidelného Radiohead lesa, plného shrooms  a rozkročených stromov, kde sa zdroguje pod obraz boží.. Hej- ale stále lepšie ako nôž v srdci, nie?

Táto Snehulienka, napriek temnému a surovému brneniu, nevynechá (až na sklenú truhlu) ani jeden zo symbolov svojej rozprávky. V temnosti sa pravdepodobne triafa do pohľadu, aký mali bratia Grimmovci. Keď zlá kráľovná hovorí, ako musela v detstve jesť pomyje, nepôsobí to vzhľadom na dovtedy videné, nepatrične.  To je najväčšie plus filmu! Ľud je oťapený a sivastý ako po dlhej morovej rane, chatrče sú špinavé, čo má byť opotrebované, vyzerá opotrebovane, zbrane sa zdajú ťažké, "udelátka" fungujú, príroda je neskrotná. Žiadny papundekel, ani zle zamaskované zelené káble v tráve neuvidíte. Kým kamera poletuje nad krajinou (nad skupinkou z Pána Prsteňov), lesom, alebo okolo jazera, je to paráda. Potom príde na trpaslíkov, Brezového jeleňa, mimoriadne hnusné malé víly vyliezajúce z vtákov a iné magické sersámy a s atmosférou to zletí z kopca.

Charlize Theron sa na kráľovnú Ravennu (Havraňu) samozrejme hodí. Má vysokú, plecnatú postavu a krásnu tvár, ktorá priam kričí po silnom reflektore a ozdobách z masívnych šperkov a vtáčích lebiek. Viac! Viac! Hysterčí a vrieska, že by jeden pustil do sedadla, a sčervenené oči jej vyliezajú z hlavy. Škoda, že ju nepustili v ohavnostiach ďalej ako po zjedenie vtáčieho srdca. Ach, čo by s touto látkou a prostriedkami urobil pán Švankmajer! Okrem zaujímavej minulosti a matriarchálnych vibrácií jej postava nedostane priestor na rast. Na konci hororovito oškaredie, ale stále to nie je oveľa strašnejšie ako nevyretušované fotky Madonny.
Premiéra na Deň detí? Nice!
Kristen ako Snehulienka, to bolo pre mnohých prisilné sústo. Chvíľku sa drží- nemrví ústami a nehryzie si pery, ale rýchlo ju ovládne (fanúšikmi milovaný) výraz "liter octu nalačno". Väčšinou už-už prepuká do usedavého plaču. S prerodom jej nervóznej hrdinky na statočnú Johanku z Arku to bolo trochu problematické. Stačí zmŕtvychvstanie ("Videla som silné svetlo") na získanie bojových schopností šoguna!? Ako biely zombie zlezie z katafalku, zburcuje kniežacích vojakov a hoci  pri prvej jazde v zbroji skoro zhučí z koňa, dokáže zázračne zvíťaziť, lebo pod srdcom nosí Edwardovo upírie dieťa. lebo je Vyvolená a "Life itself".

Uložiť ako: Brrrrains!
Mne sa nezdá, že by Kristen bola škaredá, naopak, ale mohli ju aspoň na konci púte trochu prizdobiť.  Nevravím, že vymaľovať ako veľkonočnú transku ("Uuuu girrrl, čo tie neprestajne špinavé nechty?"), ale nejaká stredoveká push-pka a jemný stredoveký makeup by mojej povrchnosti dosť ulahodil. Viete, škaredé káča-krásna labuť. Jej herectvo som už načal. Kristen ide cestou obete, striasa a chúli sa ako posolený slimák /moje obľúbené prirovnanie/. Vedome, či podvedome hrá na city prizerajúcich sa. V prípade, že sa splnia sny producenta Joea Rotha o trilógii, navrgujem preobsadiť hlavnú postavu. Je tu ešte jedna Kristen!- Johnston, spomenutá v úvode. Je vhodnej farebnej škály a vyžaruje z nej nekompromisná sila :o)

Vlasy čierne sťa havranie krídlo, pery červené ako krv, papacha biela sťa sneh..

Mužský element vo filme zastupuje mäsitý Chris Hemwsworth, ako lovec, alkoholik a jeden z hrdinkiných milostných cieľov a je OK. Okrem prvých momentov, keď sa stretne s Kristen a bezradne na seba pozerajú a filmaniakovi sa v hlave začne rodiť film "Twillight-Avengers clash".

Ak zbožňujete niektorého z hlavnej trojice hercov, alebo potemnelé rozprávky,  nebudem vám zakazovať na to ísť. Je to tak pol na pol. Ani dobré, ani zlé. Cool, ale bezzimomriavkové. 

Žiadne komentáre: