7. 6. 2012

Film: Prometheus, aka Celkom OK, aka „Not Alien Prequel“

Ak má film toľko zástancov a ospravedlňovačov, ako Prometheus, znamená to 2 veci: a)niečo nevyšlo ako malo, b) fanúšikovia tomu nechcú uveriť a ďalej tvoria nové PRE na úkor proti. "Toto nie je samostatný film, budú dva, bude trilógia, čakajte na director's cut, režisér mal o 100 miliónov menši budget ako potreboval, scenárista si myslel, že píše Cowboys&Aliens2 prípadne pokračovanie Galaxy Quest atď."

Contain your nerdgasm!
Vieme, že Votrelec založil  sci-fi horor a dodnes funguje (mišmaše z párenia Votrelca s Predátorom som vynechal) a od Blade Runnera ubehlo tridsať rokov- všetky tie zimomriavky, čo som mal ja, a ešte oddanejší  fanúšikovia, keď prenikli správy, že Ridley Scott chystá  nové vesmírne sci-fi, boli vysoko lahodné. Každá  fotka z natáčania, nejasný objekt v mimozemskej jaskyni, znamenal nový kolektívny nerdgazmus. Obdivuhodná vlna nadšenia sa zdvihla do cunami. Ja osobne som dnes ráno vstával s tým, že idem na Film roku 2012. Nenaplnilo sa to celkom.. Ale ani netvrdím, že by režisér mal byť popravený. Posnažím sa byť stručný, nevŕtať sa v logických dierach (tie sa riešia napr.tutu a a vtipne tu) a neprezradiť o čo vlastne išlo, lebo zajtra na to idú kamoši Mima s Tiborom. Poďme sa baviť na ľahkú nôtu, pretože hlavným problémom filmu je, že je príliš jednoduchý.  Žiaľ, toto nie je The Fountain(2006) alebo Sunshine(2007). Po intelektuálnej stránke (stačí rozmýšľať, za čo bol potrestaný grécky Prométeus a kto je Space Jockey?), aj čo sa týka deja vás film príliš nezamestná. Dokopy sa toho udeje menej ako na mojej suchej stužkovej do polnoci. Zoberte to ako ja kedysi stužkovú- nemajte priveľké očakávania a nebudete sklamaní.

Spoluatorom scenára je tento chlapík* (stopro)
Je rok 2093. Mnohokrát videná partia nesúrodých (ale mimoriadne handsome) žien a mužov, pod vedením Švédky Noomi Rapace (ktorá po zriedenom výkone v Sherlockovi2, ešte ťaží z coolovosti, čo jej prisúdila trilógia s dračím tetovaním), ako vedkyne, čo v hŕstke praveko-starovekých artefaktov odhalila vesmírnu mapu, po akej túžil Däniken aj Fox Mulder, pristane v cieli, na mesiaci cudzej planéty. Sú to kapacity vo svojich oboroch, ale ako správni akademici, v strete s reálnym svetom, narobia všetky možné, s dlhším životom nekompatibilné chyby. (Akoby sme boli v inom type hororov- o partičke pubertiakov, ktorým sa pokazilo auto v lese obývanom zmutovanými bratmi.) Bude ich trest strašný?? Jedna-dve ľakačky a jedna bizarro scéna pôrodu potešia, ale nedajú sa, čo do sily, porovnať s úderným šokom divákov a hrdinov (a ich her.predstaviteľov), keď pôvodný votrelec prehrýzol prvý hrudník.
Noomi sa snaží, jej vedkyňu páli túžba po pravde, sympatické oči svietia, vždy keď hovorí o stvoriteľoch, a predvádza aj slušnú akcieschopnosť (a brušáky), ale Ripley z toho nekuká.

Podobne badass sú i jazvy na jej rane
Rozumom a hýbateľom deja sa musí stať obdivuhodne autonómny robot David, v podaní obvykle skvostného Michaela Fassbendera, ktorý je sexsymbolom no1 všetkým zámorských blogeriek. Jeho úvodné scény, ktoré parafrázujú osamelý život prcka Wall-eho, sú najlepšou časťou filmu.  Robot síce "nemá dušu", ale každý jeho čin je poháňaný extrémnou zvedavosťou a zmyslom pre sarkastický humor. Keď už sme pri humore- okrem zábavného konania postáv- ma mierne až dosť iritovalo nasadzovanie hudobných kudrliniek, ktoré mali akcentovať, ale skôr zLaurelaHardyzovali väčšinu scén. 

                                  Volá sa David, lebo je 4.v poradí a tento jeho viral klame telom

Charlize Theron, moja obľúbená salámistka, si strihla chladnú krásku-nekompromisnú šéfku, ale myslím, že to bola ona, ktorá (na jeden kapitánov smelý návrh) otvorila Pandorinu komickú skrinku. Už bolo po temnej nálade, už mi myseľ blúdila po srandách.
Guy Pearce. Musel som znova pozrieť obsadenie, či tam ten talentovaný šľachovitý sympaťák naozaj hral. Zrejme sa skrýval pod fajnou "realisticky" pôsobiacou vrstvou kaučuku, ktorá bola o ešte o niečo viac hilarious, ako tá, ktorou nedávno zahádzali DiCapria, keď hral zombie starca v J.Edgarovi. 

Čo bolo okrem pekného obsadenia fajn? Triky, dizajn(H.R. Giger), farebná škála, príjemná dvojhodinová stopáž a basy, ktoré vibrovali sedačkami. Páčilo sa mi aj striedanie tempa a záverečné zakčnenie. 
Krásna kamera. Úvodné islandské scenérie a la National Geographic vyzerajú plasticky aj v 2D verzii (cca 9,-€ vstupné na 3D verziu je priveľa, vzhľadom na potemnelé 2/3 filmu).

Naozaj režisér chystá pokračovanie? Posledných päť minút (z päty ťahaných prekvapení) a nezodpovedané otázky, ktoré sa naskladali v úvode, to naznačovali. Alebo to bolo celé prequel k Votrelcovi? Použitý font, dizajn a posledných desať sekúnd naznačovali aj to. Ridley Scott má v rôznom štádiu prípravy približne tridsať iných projektov, či si bude lámať nohy, aby prednostne napravil polámané srdiečko fanúšikov, je otázne.
PS: "Ach, aký skvelý film to mohol byť!"
PPS: Na director's cut Blade Runnera sa čakalo 10, resp. 25 rokov
* Giorgio A. Tsoukalos

Žiadne komentáre: