17. 11. 2011

Film: Dve Snehulienky? Ako má úbohé magické zrkadlo rozhodnúť??

Stáva sa to častejšie ako logika káže. Do kín zamieria dva filmy s rovnakým námetom (zoznam na konci). 
Druhé, s čím sa treba zmieriť, je, že popkultúra  zinfantilnieva. Chlapi každého veku drvia PC hry a playstation, ženy chodia húfne na Twilight a bijú sa či je lepší upír Jacob alebo vlkolak Edward. Pár trúfalých rebeliek tvrdí, že naj je ten chlapík, čo v jednotke ťukol Bellu autom, ale drvivá väčšina žien  práve  tých dvoch prvých  miluje až za hrob. 
"Jednoznačne Edward!"
Rozprávky pre dospelých
Hollywood na infantílné túžby po rozprávkach zareagoval, konieckoncov žriedlo s originálnymi nápadmi vyschlo už dávno (po remakoch TV seriálov, transformeroch.. chystajú film na základe LEGA!!). Vyšlo mu to  so sfilmovanou Alicou v krajine zázrakov aj upírodlakmi (Twilight).. Na kombináciu vlkolakov a problému dievčat s 1.menštruáciou (nečudujte sa, hovoria to vedecké štúdie starých rozprávok) skúsila lákať nedávna filmová Karkulka aka Red Riding Hood. Znesiteľnejšia bola dospelácka verzia Popolušky (Ever after), ktorá ponúkla kalifornskú dolku Drew Barrymore zamaskovanú  za renesančnú krásavicu. /Mám Drew rád, vždy mi vráti chuť do jedla a života./ 
Len tá čiernobieločervená Snehulienka -NAJkrajšia zo všetkých- sa zatiaľ komerčnému úspechu vzpierala. Lacná verzia z roku 1997 Snow White: A Tale of Terror(foto2) s protivnou Snehulienkou a úžasnou zlou kráľovnou Sigourney Weaver zapadla prachom, skôr ako nastala šialená doba, keď pukancové filmy (plus ich merchandise) zarábajú miliardy dolárov. V kolektívnej pamäti tak ostáva jediná Snehulienka,  od Walta Disneya. 

Zákerná striga je tá vľavo..

Hollywood sa "konečne" uvedomil a teraz nám súčasne hrozia Snehulienky dve. Rozoberme si, čo nám tvorivé týmy ponúkajú. 
Prvá verzia prastarej látky sa volá SNOWHITE AND THE HUNTSMANPodaril sa im tučný(obrazne)  úlovok: stiahli do titulnej úlohy hlavný dievčenský idol generácie - ospalú Kristen Stewart zo spomenutého Twilightu. Zlú kráľovnú hrá anjelská Charlize Theron. To je na 1.pohľad bizarná voľba. Kto ju však videl mračiť sa alebo  kričať  nízko posadeným hlasom v nejakej depresívnej dráme, až taký prekvapený nie je. Ona zahrá  všetko. Mužský element zastupuje komiksový Thor, Chris Hemsworth. Tejto verzii sa dostalo zatiaľ viac publicity a aj skôr vyrukovala s trailerom: 


Čo vyčítame z videného? Snahu o originalitu. Bude to temné a akčné. Zdalo sa mi to, alebo mala Snehuľa v ruke meč? Odetá v útlom brnení Johanky z Arku, zrejme povedie šíky ťažkoodencov v ťažení proti zlej (nepriateľskej) kráľovnej. Zbadali ste v úvode tú vranu veľkosti rogalla? A toho draka? Videli ste ako zlá kráľovná vysala z obeti dušu na jeden dúšok?? Možno máte strach z toho, že ste nezaregistrovali 7 trpaslíkov. Buďte v pohode, sú vo filme a hrá ich skupina úchvatných hercov (B.Hoskins, N.Frost, E.Izzard, I.McShane).
Boj, kone, rytieri a nahá Charlize vyliezajúca z haseného vápna pre chlapské publikum. Plus záber na bojovníkov a trpaslíkov na svahu okopírovaný z LOTR. Svalnáč Chris a neurotička Bella, ktorú napriek  obyčajnej (ale súmernej) tvári všetci titulujú ako najkrajšiu na celom svete- pre dievčatá. Budiž. Čo sa týka bledosti - ideálny typ.  Budem rád, ak Kristen dostane šancu prejaviť herecký talent. A dúfam, že si popri švihaní mečom okolo hlavy neodhryzne spodnú peru. 


Kým prvá Snehulienka už ponúkala trailery, Snehulienka č.2 stále len hľadala oficiálny názov. Bola označovaná ako "tá druhá" alebo "Snehulienka s Juliou Roberts". Táto neistota nerobila filmu dobrú reklamu. Jediné nádeje vzbudzovalo (kedysi veľmi) silné meno J.Roberts a meno režiséra. Tarsem Sing natočil zopár psyché a vizuálno dráždiacih kúskov (The Cell). Dnes sa už sa vie, že táto Snehulienka pôjde do kín ako MIRROR, MIRROR.  Titulnú rolu zverili dievčine s bujným obočím Lily Collinsovej (serály a menšie filmové roly). Áno, je Phillovou dcérou a hrá od dvoch rokov. Mladá herečka bude mať čo robiť, aby aspoň trochu "prebila" Juliu Roberts. Na jej mieste by som si to obočie poriadne nabrúsil. Princom bude Armie Hammer (dvojičky z filmu o facebooku). 


Zdá sa, že Mirror, Mirror mieri na širšie publikum, pokojne aj na rodiny s malými deťmi. Uhladená vizuálna stránka, ľahkonohý smiech, peknučká princezná (až na to huňaté obočie).. Na prvý pohľad je jasné, že obľúbenej disneyovskej klasiky  sa budú držať vernejšie. A jediný horor bude nejaký prípadný spackaný botox.
Okázalé kostýmy, výrazné farby, atletický princ pre dievčatá.  Pre chlapov nič extra. Pre gay chlapov - je to film s Juliou Roberts panebože!-  tí už majú lístky v prvom rade dávno rezervované. Julia sa do roly márnivej rozprávkovej kráľovnej hodí. Ako to, že to nikoho nenapadlo už skôr?! Vekom nabrala sarkazmu a dokáže uveriteľne vyžiariť  túžbu po večnej kráse a prehnanej pozornosti okolia (každý vie, že Juliine pracovné zmluvy vážia tony, aby obsiahli všetky jej požiadavky). A konečne nemusí kontrolovať svoj charakterický konský  smiech.

Kedže ja filmy hodnotím podľa  sily ich zloduchov, zatiaľ u mňa vyhráva verzia, kde zlo zosobňuje Charlize Theron. Ona len raz dupla nohou a magické zrkadlo dostalo hnačku a od strachu stieklo zo steny :o) Má správne nechutný maniakálny výraz. A nôž! Juliina kráľovná zatiaľ so zrkadlom kecá, komanduje lokaja (môj obľúbený gaysexuál N.Lane), hľadá dobrý očný krém a obháňa mladého zajačika (tie uši..), ktorý by zlepšil jej ľúbostný život a rozpočet kráľovstva. Je  zlá (alebo dobrá) ako každá žena v prechode, ktorej do kapusty a plánov skáče mladá konkurentka.
Dve Snehulienky, dva potencionálne zaujímavé oddychové filmy s talentovanými týmami tvorcov. Jasné, že máme len náznaky a ešte sa bude veľa strihať, strihať, strihať ale je šanca, že vznikne aspoň jeden dobrý film. 

Sľúbených pár najznámejších filmových dvojčiat: napr.tu

1 komentár:

Unknown povedal(a)...

Pre prípad, že máte problém spustiť videá, alebo sú v zlej kvalite (blogspot skresáva rozlíšenie), ostáva youtube:

1.Film: http://www.youtube.com/watch?v=0Moa6lGuhw4

2.Film: http://www.youtube.com/watch?v=FCdMHUx59mQ