2. 2. 2013

Film: Mládeži neprístupné (Movie 43)

Slovenský distribučný názov opäť zavádza- resp. šliape si po nohách. Keď už vymýšľať celkom nový názov, mali ísť po "Len mládeži prístupné (vhodné)". Mládež dnes robí strašné veci (upália a na youtube zavesia mačku a pod.).
Od počiatkov vzniku (cca r.2000) sa tento zvláštny projekt spája s bratmi Farrellyovcami, stojacimi za nesmrteľnými bombami oslavujúcimi podstatu ľudstva- Blbý a blbší, Niečo na tej Mary je atď. Na réžii a scenároch sa podieľala desiatka ďalších, od vyčpelého Griffina Dunna po ambicióznu Elizabeth Banks.  
Movie 43 láka na širokánsky herecký ansámbel  ale je to tricky- osadenstvo sa na plátne v plnom počte nestretne ani raz.

Stretnú sa len na plagátoch a jpegoch
Každá partia áčkových, či béčkových hercov si zrejme našla kus času, natočila svoj skeč a zmizla z pľacu ako gáfor, kašľúc na následnú propagáciu a nekonečné ospevovanie nového filmu v talkšous. Je to hanbou zúčastnených, alebo nádejanie sa, že utajenie zvýši záujem? O filme sa dlhodobo vedelo len to, že má to pozoruhodné obsadenie a že Hugh Jackman si zahrá chlapíka, čo má na krku prirastené semenníky.


Film tvoria navzájom prudko nesúvisiace skeče spojené zápletkou riedkou ako to, o čo ide v skeči č.3. Trojica pubišov na nete hľadá vybájnený najšokujúcejší a úplneže-a-akože-totálne zakázaný film- áno, náš Movie 43. My skôr narodení ale vieme, že tento titul patrí dielu Freaks (1932)Posúvanie deja je primitívne, ako to len ide: vždy, keď decká  narazia na stopu- otvoria ďalšie okno prehrávača videa- stlačia play a spolu s divákom odsledujú danú scénku. Prekvapivo, v USA, kde si na zložitosť nepotrpia a dávajú návody aj na hamburgery, je film premietaný s úplne inou, "o niečo sofistikovanejšou" zápletkou. Trojicu pubertiakov vymenili za partiu filmárov (Dennis Quaid, Greg Kinnear..), ktorí preberajú námety nového filmu- spomenuté skeče.


Trailer:

Skeče majú rôznu úroveň produkcie a smiešnosti. Najviac zo všetkého pripomínajú produkty FunnyOrDie a CollegeHumor. Konkrétne klipy, prostredníctvom ktorých meravé superhviezdy (ich tímy) presviedčajú svet, že tiež kráčajú po zemi a majú bujarý zmysel pre humor. Za brucho som sa teda 2x nechytal (kdesi vnútri stále čakám na megazábavnú scénu kalibru "Úradníci hrajú Krížnik Potemkin" z Fantozziho). Film miestami naznačil kritiku hlúposti, predsudkov voči ženám, prehnanej sexuchtivosti, ale porovnanie v disciplíne spoločenská užitočnosť napr. s The Onion Movie(2008) neustojí. A kvôli presakujúcej pubertálnosti (2/3 skečov sú o randení!) na to ani nemá právo. Prešiel som net a s výnimkou rozhovoru s P.Farrellym na reddite som nenašiel relevantné info. Pozrime sa na jednotlivé skeče štýlom, na aký nás nabájú tvorcovia (škaredé slová a tak). 

1. Úlovok.
Rande naslepo Kate Winslett a Hugha Jackmana. Keď si Hugh odloží šál, vidíme, že sa mu na brade hompáľa miešok. Počas večere sa mu gule máčajú v omáčke, padajú z nich chlpy, sťahujú sa, keď je zima a dotýkajú sa tváre Kate pri spoločnom fotení. Bez vysvetlenia. Tento skeč sa z mne neznámych dôvodov v recenziách pokladá za naj.

2. Domáce vyučovanie
(Skutoční) manželia Naomi Watts a Liev Schreiber sa snažia svojmu násťročnému synovi, kt.učia doma, pripraviť aj ostatné slasti, ktoré patria k strednej škole: trápnosť prvého bozku s osobou opačného pohlavia(ochotná matka), športová i iná šikana(ochotný otec). Sympaticky odviazaná copíkatá Naomi. /Kate Winslett a Naomi Wats sú tými pravými lákadlami skazených násťročných divákov túžiacich po fuckedUp highlarious zábave!... NOT/

3. Návrh
(Skutoční manželia) snúbenci Anna Faris a Chris Pratt sa snažia splniť najtajnejšie erotické prianie mladej ženy- chce, aby sa na ňu jej milovaný vykakal. Veci neskomplikuje len nadmerné užitie preháňadla, ale i jeho označenie ženou vysnívanej činnosti za sranie. Anna nechala komediálne ostrohy doma a tentokrát viac vynikol jej herecky menej zdatný manžel.

4. Veronica
Kieran Culkin ako lidlovský predavač na pokladni vyznáva lásku Emme Stone. Môjho obľúbeného Kierana som prvýkrát mal chuť tresnúť lopatou medzi oči a Emma Stone bola prvýkrát v histórii odpudivá- vyrážky po brade a neprestajne prihlúplo rozčapené ústa. Réžia G. Dunne, ako inak. 

5. iBabe
Spoločnosť typu Apple prinesie na trh mp3 prehrávač vo forme mladej nahej ženy. Problém je, že apple_ovce jej pchajú prsty do rozkroku, kam dal výrobca ventilátor a dochádza k zraneniam, čo rieši (ako väčšinou) bezfarebný Richard Gere a Kate Bosworth, kt. zaujme aspoň rôznofarebnými očami. Najslabší skeč a to som androidista a rád sa bavím na svojich blízkych, keď sa chovajú ako apple zombije (áno, zombija je spisovný výraz). 

6. Rýchlorandenie superhrdinov
Partia hercov (v dobových superkostýmoch) predvádza celkom pozerateľnú konverzačku z organizovaného skupinového randenia. Zaujal Justin Long ako Batmanom zvyčajne utláčaný Robin a Kristen Bell ako Batgirl, lebo je snaživá, pôvabná a miluje leňochody

Nie, nanešťastie si Supermana opäť nezahral Nic Cage
7. Deti v mašinách
Najkratší a NAJLEPŠÍ moment. Montypythonovský, simpsonovský, adelobanášovský absurdný humor, nejdem do detailov, treba vidieť.

8. Panebože- už sa mi nechce opisovať ďalších 6-7 scénok! Je to únavné skoro ako to čakanie na pointu/spojivo. Z tej kopy trčia nahé falošné silikóny Halle Berry v skeči, čo mal dobrý spád, Gerard Butler v dvojúlohe zákerného Leprikóna (pôvodne mal hrať Colin Farrell), Chloe G. Moretz, ktorá menštruačnou krvou označkuje celý byt svojho priateľa a Elizabeth Banks ničená kresleným kocúrom príliš fixovaným na jej frajera a stimuláciu ritnej oblasti. 


Movie 43 ma neurazil, snáď len tým, že je príkladom ďalšieho h-woodskeho klamstva - klamstva o kontroverznosti: "Movie 43 is about the hardest R Rated comedy ever"- P.Farrelly. V skutočnosti je milióntou málo smiešnou americkou komédiou. Celkom pekne- optimisticky natočená.. a celkom nudná kuriozita. Tak a idem si pohľadať nejaké srandovné gify, skôr, ako ten formát opäť vymrie a potom si pustím špičku komediálnych špičiek - Deucea Bigalowa :o) 




Žiadne komentáre: