21. 3. 2012

Film: Skrat – Haywire /povrchová recencia/


Od prvých fotiek a ukážok z tohoto filmu o úžasnej drsnej agentke som si mne neznáme slovo „haywire“ podvedome prekladal ako „ostnatý drôt“. Lebo baba mala „říz“. Potom som pozrel do slovníku a „haywire“ znamená „rozčúlený“, „zmätený“, „rozbitý“. Aj toto na nový film Stevena Soderbergha platí. Steven robí 2 druhy filmov: artové a akčné. Vzal som so sebou do kina človeka, čo neznáša art a miluje Stevenove  Dannyho 11-13 a zahlásil, že toto bola nuda.
Tak ako? Potkol sa Steven pri tejto akcii? Nie, film nie je horší ako iné tohto žánru. Ak vám zapasuje hlavná hrdinka, bude sa vám dokonca zdať výnimočným. O tom neskôr.

Dej v skratke: svet rozčúlenej zmätenej tajnej agentky Mallory Kane je rozbitý na márne kúsky. Prijala prácu,  pri ktorej jej nie sú odhalené všetky karty, ktoré by potrebovala. Z lovkyne a mlátičky mužov sa stáva korisť (a  mlátička mužov).


Keďže novostarý agentský príbeh o zrade natočil Soderbergh a nie napr. metzger Uwe Boll, nie je potrebné riešiť úroveň formálnej stránky (strih, kamera, farby, vyváženosť, hudba nesú jeho dobré aj zlé črty (vrátane iskričiek suchosti, ktoré cítim v každom jeho filme)). Film stál smiešnych 25 miliónov, ale nezbadáte šetrenie, bakelit zbraní, alebo od myší obhryzené kostýmy.

Plusy
Konečne svieža, neokukaná ženská tvár v hlavnej úlohe! Najprv som svojím cvičeným okom pitval akčné scény, hľadal, kde ruka naschvál minula cieľ, kde ženu zastupoval chlap-kaskadér, či je rozbité sklo sklené alebo z cukru, kam dali matrac, aby si na miliardu poistený herec pri páde neodrazil obličky..
Áno, spovedám sa tu z kinopredpojatosti a mužského šovinizmu, za ktorú ale môžu filmári. Dodnes som chorý z dvadsaťkilovej Angeliny, ako "presvedčivo" žonglovala so železným stolom a bez ujmy doskakovala (rovnými nohami) z mrakodrapu na idúci kamión. Veľa zla pre ženy- akčné hrdinky narobili aj rozrehotané buchty Drew, Lucy a Cameron v Charlieho Anjeloch 1,2. Pre pána kráľa- veď agentku hrala aj Julia Roberts! (v Duplicity, 2009) a ďalšie true america's sweethearts.

Pitval som videnú akciu len dovtedy, kým som si (počas filmu) na wiki nevyhľadal, že pridrzlú Mallory hrá šampiónka bojových umení, svojho času tretia na svete! Súťaží(la) v muay thai a zmiešaných bojových umeniach.
Svitlo mi: občasná ohľaduplnosť v akcii je tu IBA preto, že Gina Carano sa snaží spoluhercov NEZRANIŤ! Oči mi zvlhli dojatím a film razom narástol na 10/10 mojej akčnej stupnice. ONA človeku jednu praskne a  chrupne väz alebo stavec. Správna Baba, navyše má rici aj cici. Keď sa macaňa ako ona odrazí od steny, nazbiera kinetickú energiu, ktorá zvalí z nôh býka. Mallory sa bije surovo ako agent Bourne, po strechách behá obratnejšie ako Ethan Hunt, + po vzore agentky Navrchovovej /z Bonda/ škrtí mužov zovretými kolenami.
Ja- po zistení pravdy 

Na základe rýchleho, chvíľami zmäteného thrilleru sa nedá povedať, či má Gina herecký talent, ale keď mala prepnúť na mäkkú, žensky zvodnú nôtu, nebilo to príliš do očí. Teda, jej krása bila do očí, a výkon ostával sympatický. Športovkýň, čo to s herectvom dotiahli ďalej ako do videa pánskych magazínov FHM, Maxim a pod., nie je veľa. Čas ukáže..

Plusom je aj očakávané cestovanie s hl.postavou: Španielsko, Írsko, Nové Mexiko.. Najmä Dublinu sa dostalo veľa priestoru a pre všetkých, čo sme tam boli (Yka;o) je to parádna čerešnička na torte.

Plusmi pre ženskú diváčku (okrem feministickej hrdosti, ktorá ňou prestúpi a po návrate z kina ju prinúti hodiť mužovi do hlavy mrazený špenát) budú najväčšie mužské sexsymboly, ktoré Gina postupne zmastí: Channing Tatum, Michael Fassbender, Ewan McGregor (ten bol extra ponížený) a A. Banderas.
Marta Jandová sa po kritike za Anděla 2012 uchyľuje k maskovaniu 

Mínusy
Vzhľadom na žáner, žiadne. Dúfam, že vznikne aspoň trilógia.

2 komentáre:

neco neco povedal(a)...

k poslednímu obrázku: Amazonka jedna :D

Unknown povedal(a)...

Myslím, že takú amazonku by si v tmavom podchode stretnúť nechcel :o)