29. 11. 2012

Film: Cloud Atlas- depresívny feelgood 6-pack

Šesť príbehov v jednom! Nečítal som knižnú predlohu Davida Mitchella, lebo mám stresujúcu robotu a predpoklady k depresii a kedže nechcem trhať ľuďom hlavy, nasilu si vyberám len oddychové prkotiny ako Štrasserove rozhovory s Adelou a Polniškou. Škoda- i z dôvodu, že kniha, predávaná u nás pod názvom Atlas mraků, vraj obsahuje fascinujúci prvok: každý z príbehov príde do momentu, keď hrdina číta/reviduje príbeh predchádzajúceho hrdinu- prvok, ktorý som vo filme príliš nezaregistroval. Príbehy sa navyše výrazne líšia (až si odporujú) v žánri a tóne, čo môže byť úchvatné pre všetkých nás, čo sme si na ZŠ mysleli, že excelujeme v slohu.

Filmový Cloud Atlas predchádzal chýr o monumentálnej mýtickosti, ambicióznej košatosti, new age nepochopiteľnosti a ak si pozrieš trailer, možno si budeš myslieť, že je naozaj zložitý (nie, nie je):


Cloud Atlas je prvým projektom súrodencov Wachowskích od Matrixov a naSpeedovaného Racera(2008), z ktorého si požičali tentokrát nevýraznú Susan Sarandon. Štvorročné obdobie vyplnili Larryho úspešnou transgender operáciou na Lanu, neúspešným hľadaním peňazí pre projekt Cobalt Neural 9 (sľubne svieže dielko o gay US vojakovi v Iraku, plánujúcom zabitie G.Busha) a adaptovaním oceňovaného oblačného románu. Dali hlavy dokopy s Nemcom Tomom Tykwerom, režisérom filmov Lola beží o život, či Parfum: Príbeh vraha, z ktorého si požičali očarujúceho Bena Whishawa. Pri réžii mali zaujímavý postup práce- súrodenci a Tykwer stvorili dva samostatne pracujúce týmy, ktoré spájali len pendlujúci herci.

Recenzenti sa obligátne sťažovali na sekundové preskakovanie z príbehu o téme A do príbehu o téme B, do otrokárskej Ameriky do future Soulu (s výrazným Matrix feelingom), do bokombradovej kriminálky 70ych rokov 20.storočia. Aj ja som mal chvíľu pocit, akoby som sedel na diaľkovom ovládači a zadkom nechtiac prepínal, a že z blikania možno dostanem pokemonský záchvat. No do 4 minút som sa zorientoval a určil si, kto je hlavná postava (mladíko-HalleBerry-dôchodco-pastier-čašníčka) a o čo kráča. Láska je vykúpenie i pre slabého jednotlivca- ktorý sa vie vzoprieť systému- a jeho smrť budú len dvere- vďaka tomu, že nádej má väčšiu cenu ako zlato- a znamienku na zadku, ktoré je sexy symbolizuje jednotu/prepojenie/reinkarnáciu. Diabol je Iggy Pop, je večný. I kanibalizmus je večný. Doslovný či prenesený, striehol v každom príbehu. Film občas vybafne slovné spojenie ako "fúzny pohon", ale podobne, ako postavy, ktorým je určené, ani Ty ho k chápaniu širších súvislostí vôbec nepotrebuješ. Nechcem Ťa obťažovať detailami šiestich príbehov, sú naznačené v podarenej infografike z cinemablend.com:

12. 11. 2012

Čudá: Instagram je zaujímavý

Instagram je hip/ster aplikácia stvorená pre používateľov smartfónov. Vznikol so zámerom zhotovovať a zdieľať zaujímavé fotografie kávy a jedla, aby ste konečne mohli známym ukázať, ako sa stravujete a neuchodili si pri tom nohy (aha môj obed, skontrolujte moju večeru). Na instavlak som naskočil len  nedávno, keď už bol prístupný aj pre nás androidistov.

IG je plný ľudí čo nezverejňujú vlastné fotografie, ale obrázky z netu. Stovky kont s Disneym, členmi 1D, zle nalakovanými nechtami. Záplava memecute, rainbowyyummy a kawaii desu objektov. I ten príslovečný duckface je lepší, lebo je vlastnoručne (vlastnohubne) zhotovený, ale kto by ich kritizoval- nič na nete nestojí za žlč. Btw- počet nasledovníkov je to jediné, čo IG súťaženiachtivím používateľom ponúka, preto vás na začiatku možno prekvapí "jemný nátlak" z ich strany, aby ste si ich pridali. Reciprocita získava doTIERavý (in deutsch) nádych.

IG beriem ako fascinujúci zdroj poznávania povahy mladého obyvateľa Zeme. I z hnusných fotografií,   zhotovených krumpľom, a z ich popisu sa dá veľa dozvedieť. NEKONEČNE zábavné sú diskusie pod fotografiami. Jeden čas som bol na nich závislý a prvé, čo som po zobudení kontroloval boli IG diskusie pod fotkami Miley Cyrus. To najhoršie. Nasledujúce fotky mojich prvých obľúbencov hnusné nie sú a nechýba im poučnosť:

Prečo si nikdy nekúpim iPhone :o)
Fourteen. New Jersey. Lovin life


Slovenský zástupca Hafner sa nepára


Západ slnka sa dá podať zaujímavo

6. 11. 2012

Film: Skyfall- najlepšia bondovka?

Každá nová bondovka sa zdá byť najlepšia- ako tvorcovia posunú latku štýlu a akcie. Skyfall nie je výnimka. Pri nasadení, aké predvádza Daniel Craig, sa relatívne nové Brosnanovky zdajú byť fešáckymi, ale hlúpymi karikatúrami(surfovanie na ľade?) nasmerovanými do Dobšinského. V tom zmysle je craigovská trilógia rebootom a spasením série, ktorej už 23.pokračovanie* je práve v kinách. Skyfall svojou vyrovnanosťou prevyšuje Casino Royale (forma nad obsahom) aj Quantum of Solace (obsah nad formou). 

Wall môjho mobilu, how pathetic :o)
Úvodná 12minútová naháňačka v Istanbule(2mesiace natáčania) je v dobrom zmysle slova "kulervoucí", "rovno do tváre" a má takmer 3D feeling. Na imax plátne radosť pozerať! Ako povedal kamarát Robo- človek mal nutkanie vstávať a tlieskať. Craigov Bond beží, skáče, vrhá sa do špiny a prachu, na rozbehnutý vlak rovnými nohami, akoby presvedčený o svojej nesmrteľnosti.  Ako herec je Craig čertovsky dobrý v tom, ako uveriteľne spája a podáva dva protichody posledného Bonda: skáče do akcie ako stroj na zabíjanie, ale z jej dôsledkov sa dvíha ako opotrebovaný chlap v strednom veku. Škoda, že došlo až na /kacírske/ skonštatovanie, že Bond už nie je najlepší agent kapitalistického sveta, ale chápem, že roky zranení, stresu, časových posunov a alkoholizmu si vyberajú daň.

4. 11. 2012

Čudá: Zľavomaty

Maxim udrel po hlavičke klinec (a všetkých, čo donekonečna somrujú zľavy):
Maxim, 6/2011

1. 11. 2012

Prvýkrát: na 7edem (s.r.o.)

Odhliadnuc od politického zafarbenia, bola relácia 7edem s.r.o. ostrovčekom intelig.diškurzu a stareckej filozofie na komerčných televíziách. Nehľadal som každý diel, ale ak som za staromládeneckých čias, po dni plnom školy, práce, brigád a  parties a sexu a špagiet sadol k TV a bežala Sedmička, vždy som dopozeral do konca. Potom Markíza rezignovala na rozum a vzdala sa jej. Sedmička prešla na Jojku, ale tam /podľa pravidla múdrejší ustúpi/ vydržala asi dva diely a zmizla úplne.

V podchode na Trnavskom som uvidel plagát a hoc sa desím verejných zhromaždení, kde je viac ako pár(2ks) ľudí, musel som ísť. Hlavne preto, že pani "Eňu" pokladám za
major slovak sexsymbol a jedného z mála prirodzene vtipných ľudí. Andrásy? Andrásyho v skutočnosti ťahala nahor ona :o)
Plná protikladov. Múdrosť ozdobená hitchcockovsky blonďatou hrivou, prísne okuliare zmäkčuje fešná jemná podhrdlinka (zvodne sa jej chveje, keď lúdi sexy podrývačný hlas). Keď museli s Oliverom zrušiť Hattrick, bral som to veľmi osobne. 
Takto som plagát videl ja

Čudá: Dotieravá reklama

Veselé Dušičky(?) praje Avion
"Akú formu reklamy sme ešte nemali? Použijeme balóniky! Každý má rád balóniky, right? Klient sa zaraduje a veselým balónikom si vyzdobí kanceláriu, zahrá si s kolegami volejbal, obdaruje dieťa.."

Realita: Klient príde ráno k autu, zbadá na zrkadle obesený balón, zanadáva, snaží sa odtrhnúť, šklbe, kľaká si a skúša odhryznúť, poreže sa na ďasne, nadáva, odtrhne, snaží sa prasknúť, ústa plné krvi, ruka od krvi, praská balón, hľadá kôš, nestíha nájsť kôš, hádže mokrý gumený vecheť do auta, krváca, náladu má horšiu, ako keď vstal, trúbi na ostatných, pristavuje ho polícia, "čo má znamenať tá krv na vašom aute?", poháda sa s policajtmi, mastná pokuta, poháda sa so šéfom, dostane padáka, ide po manželku, "to tam máš použitý kondóm?", skríkne žena a ani nenastúpi, ide sa spiť, príde domov v noci, nájde ženin odkaz, že šla načas k matke prečistiť si hlavu, ale kým sa tak stane, hrdina umiera na otravu krvi.. Not to be continued