21. 12. 2012

Čudá: Čo deťom na Vianoce?


V úplne prvom vydaní môjho tradičného Vianočného poradcu sa zameriam na našich najmenších. Omrzeli ich supermoderné naleštené hračky- iPhone5 a démonicky inteligentný furby? Aj opačná alternatíva- húdiete im: "ja v tvojom veku som sa dokonale vyhrala s konárom a blatom" a podsúvate im vaše ohlodané eko-etno-nature-friendly drevené kocky? Že vám ich z pomsty nastražili, aby ste na ne stúpili, keď v noci šmátrate na toaletu?!
Well, s mojimi darčekovými tipmi sa to nestane! Vrieskajúce, chechtajúce sa a prdiace zvieratká ich dokonale uzemnia. Návodu som nerozumel, ale myslím, že sa tam píše, že ich treba položiť na policu, na kt. dieťa nedočiahne a spustiť stlačením labky. 
Bonus: Ich prejav deti zábavnou a (ne)násilnou formou prvýkrát čo-to poučí o správaní sa politikov.  




Tip2: Konečne anatomicky korektný maco- s herniou  s pupkom!





17. 12. 2012

The Hobbit: (očakávaná) Neočakávaná cesta

Píšem o dojme z filmu, ale spomenutiu kníh sa nevyhnem. J.R.R.Tolkien je jeden z najkontroverznejších spisovateľov 20.storočia- nenávidí ho až  9 z 10 analfabetov! :o) Hobita som čítal dávno, keď som mal 12 rokov, viem, že spolu s Obratníkom raka od H.Millera. Ani jedna ani druhá kniha vo mne nezanechala vážnejšiu stopu :) Možno ešte tie Picassove ilustrácie. Trilógiu Pána Prsteňov som si prečítal až počas a po- vojenčine nakazený nadšením kamaráta Huršana a ako relatívne zrelší som si ju užil. Tú zábavnú časť, filozofickú budem skúmať na dôchodku. V tom období šiel do kín prvý film Petra Jacsksona a aj ten som si užil, a ten obrovský kus detailnej práce a kumštu, čo dokázal, z neho v mojich očiach robí čarodejníka Petra Veľkého Pestrofarebného. Stačí zhliadnuť jeho staronové produkčné vlogy, zaujímavé nielen technickými hračkami (RED kamery) a tým, ako v nich postupne chudne.
Nie som ortodoxný uctievač predlôh- páči sa mi snaha prenášať ich na plátno a zároveň si nenechám vypáčiť moju víziu. Režisérova koexistuje popri mojej. Pár očarujúcich príkladov z minulosti:

Prvé filmové spracovanie Hobbita z roku 1966, na kt.sa podieľal Adolf Born:


Trpaslíci, Gandalf a Bilbo v celovečernom filme z 1977. Vo výreze žaboGlum:

















Formou bude našincovi blízka sovietska verzia, TV inscenácia Skazochnoye puteshestviye mistera Bilbo Begginsa Khobbita (1985):
Mister Bilbo a súdruh Glum. Bábkoví pavúci mimo záber
















Ako som naznačil, Hobbita som čítal dávno, tak sa celá moja analýza videného v kine vzhľadom na prečítané zvrhne na "uh-oh- trpaslík Thorín tuším nemal také prominentné miesto v rozprávaní.."
Čo je dobre, filmový Thorin bol vďaka PJovým úpravám a hereckému predstaviteľovi (Richard Armitage) silným hrdinom a väčšinou okolo príliš roztržitého Martina Freemana alias Bilba predvádzal herecké piruety. Bilba "obhral" aj Andy Serkis/Glum, išiel z neho mráz.

16. 12. 2012

Indy a nafukovacia lopta

Indyho 1.stretnutie s nafukovaciou loptou.. Skončilo s nafukovaciou loptou :o)
Plný emócií a podivných nových zvukov, len čo zacítil, že mu ju musíme vziať:

       


15. 12. 2012

Čudá: Dredáčka v MHD

Je máločo fascinujúcejšie, ako pekné jemné dievča so zapáchajúcimi klobásami zchuchvalcovaných vlasov (dredmi) na hlave. V tomto prípade ani nie je jasné, kde začínajú vlasy a kde chemlonový šál. Mňamka:



Vždy, keď vidím dredáka/čku, mám nutkanie urobiť aspoň jedno z nasledovných:
1., umyť tú hlavu (ryžák + terpentín)
2., zlomiť aspoň 1 dred (mám príhodu, ako raz zo zlomeného dredu vyliezali švoly, mole a iná háveď)
3., škrtnúť zapaľovačom
4., hodiť doprostred besné mača

10. 12. 2012

Vianoce v Centrali (BA) - panoráma v podaní SGS2 s androidom 4.1.2*

Vianočný strom zhora, zdola, s mojimi nohami, s Jirkom:







Strecha Centralu s tzv. Parkom (trávnikovitá plocha v strede):







*Galaxy S2 official Jellybean 4.1.2 XXLSJ firmware update with 50GB Dropbox space
                              → Najjednoduchší návod na update ←
- fotky nie sú upravené, len bol vybraný najlepší záber daného objektu/stvorenia :)


4. 12. 2012

Čudá: Intelektuáli z Facebooku

Po veľkom úspechu minulého článku o Facebooku, tentoraz z iného súdka (alebo rovnakého?:) 
Z diskusie o neskonalej brakovitosti Coelhovho Alchymistu: