21. 1. 2014

Tenkrát poprvé: magnetická rezonancia

Je tam všetko: neandertálske nadočnice, zamestnaná opica..
Názov trochu zavádza, na jednom takom vyšetrení som už bol. Ako sedemročný, vďaka práci na projekte "Zbúranie múru za pomoci zrýchlenia dodaného jazdou na bicykli", kt. skončila otrasom mozgu a fraktúrou sebadôvery. Ale to bolo veľmi dávno, od doby, keď sa rezonancia hlavy prevádzala v železničnom tuneli  údermi  zmagnetizovaných kladív do spánkových kostí, technika značne napredovala.

Čakacia lehota na vyšetrenie magnetickou rezonanciou mohla byť aj kratšia, ale od prostorekej sestričky som sa dozvedel, že poistenci Dôvery čakajú dlhšie, lebo je to najlepšia poisťovňa a jej platobná disciplína je taká špičková, že naj lekári sveta si lámu nohy a chvátajú na Slovensko, aby vám vyhoveli. Chaos, zápchy.. Bol som na MRI v ružinovskej nemocnici, na prízemí sídli firma DR. MAGNET (žiaľ, žiadna spojitosť s X-Men).

Jedná sa o nenáročné a bezbolestné vyšetrenie (ležať a nechať sa ovievať klimatizáciou prístroja). Potrebujete si so sebou vziať len kartu poistenca, časť tela, ktorá bude snímaná a 2,-€ na CD, na ktoré dajú vaše snímky, aby ste mali čo ukazovať na rodinných stretnutiach, ak sa nemôžete chváliť skutočnými úspechmi. Plač babičky, čo šla predo mnou, že jej za vianočný príspevok kúpený ultrabook CD mechaniku nemá, ich nezaujímal, CD si musí vziať každý. Pred vyšetrením sa odporúča tri týždne nejesť a nemať na sebe ani v sebe žiadne kovové súčiastky. No, dobre- tri HODINY nejesť:) Ale s kovom je to pravda. Katastrofy, ktoré v minulosti spôsobili MRIčiek sa dožadujúci RoboCop s Terminátorom, boli dostatočne medializované.

Pred vyšetrením vyplníte dotazník, podobný, ako pred darovaním krvi. Či máte zdrav.potiaže, a aké, tetovania, operácie, kovové implantáty.. Žien sa pýtajú na tehotenstvo. Ten tunel je totiž pomerne úzky.. Ľahnete si na rošt, ktorý sa pomaly začne zasúvať do rúry tunela. O- a na ušiach máte slúchadlá! Do tých vám žiaľ nepúšťajú najlepšie Jakubcove hity, sú na ochranu pred hlukom mašiny. Mašina vydávala tie najpôsobivejšie zvuky od čias, keď na hokejových MS Sisa zavraždila hymnu. Chvíľu znela ako loď opúšťajúca prístav, chvíľu ako krava bučiaca cestou z technovačky. Tá mašina. Naplánované astrálne putovanie som teda absolvovať nemohol :/ Zodvakrát sa rošt aj telo zachveli a zavibrovali. Okrem hlavy. Hlava bola- a to je NAJLEPŠIA časť- hlava bola zafixovaná v pôsobivej klietke, pripevnenej k roštu. Chcel som zahrať klaustrofobický záchvat, ale s obsluhujúcim technikom/lekárom?/ nebola žiadna zábava, opakovane ma upozorňoval, že nemôžem mať ani len oči otvorené. O zhotovení videa mobilom (plač do objektívu a la BlairWitch, že je mi všetko ľúto a do toho sviečka z nosa) ani reči. Vyšetrenie môjho mozgu trvalo len  15 minút, čo ma trochu sklamalo, lebo známy bol 45 minút, ale on je známy mysliteľ, denzita jeho neurónov musela mašine spraviť zo života peklo. Cena vyšetrenia hlavy (a takmer všetkých častí tela) je podľa lajstra MR.MAGNETa 230,-€.
Výsledky mi oznámia do 7 dní po vyšetrení. Celý svoj hnuteľný aj nehnuteľný majetok by som chcel odkázať.. Ale nie, určite budú dobré. Kde nič nie je, nemá sa čo pokaziť :)      


Video týždňa: Wind

Wind (Vietor) je okúzľujúci a nápaditý filmík o tom, čo by sa mohlo diať, keby mali v tesku superakciu na strukoviny a vy by ste ju týždeň varíli rodine v krajine žijúcej v neustálej prítomnosti silného vetra. Prispôsobili by sa ľudia vetru, alebo si ho podmanili?
Hravé dielo vzniklo v roku 2013 v réžii Roberta Löbela a vymenovanie ocenení čo zožalo trvá dlhšie ako jeho premietnutie :)